Misija

Misija Radija Slobodna Ebropa je promovisanje demokratskih vrednosti i institucija emitovanjem vesti iz zemalja gde je sloboda štampe, odlukom vlade, zabranjena ili nije uspostavljena u potpunosti. Naši novinari izveštavaju o onome što mnogi ne mogu čuti lokalno: necenzurisane vesti, odgovorne diskusije i otvorene debate.

Od centralne Evrope do Pacifika, od Baltičkog do Crnog mora, od Rusije, južne i centralne Azije do Persijskog zaliva, mnoge zemlje se bore prottiv autokratskih institucija, ugrožavanja ljudskih prava, centralizovanih ekonomija, etiničkih i religijskih netrpeljivosti, regionalnih konflikata i kontrole medija. Stabilnost, zasnovana na demokratiji i slobodnom tržištu, u ovim regijama su od ključne važnosti za globalni mir.

Vođen načelom da je prvi uslov demokratije dobro informisano stanovništvo, Radio Slobodna Evropa duže od pola veka

  1. obezbeđuje objektivne vesti, analize i diskujsije o domaćim i regionalnim temama ključnim za uspešne demokratske i tržišne promene.
  2. Radio Slobodna Evropa osnažuje civilna društva ističući demokratske vrednosti, suzbija etničku i versku netrpeljivost i promoviše međusobno razumevanje kod ljudi.
  3. Radio Slobodna Evropa daje primer lokalnim medijima, pomaže im obučavajući novinare u cilju širenja profesionalizma i medijske nezavisnosti, i razvija partnerstva sa lokalnim medijma.
  4. Radio Slobodna Evropa neguje veze između zemalja u pomenutim regionima i onima u kojima je uspostavljena stabilna demokratija.